Više od 200 domaćih i svjetskih inovacija predstavljeno je na Međunarodnoj izložbi inovacija – ARCA koja se od 3. do 5. listopada održavala u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr.sc. Ive Josipovića te pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i Ministarstva poduzetništva i obrta. Pored domaćih inovatora na izložbi su se predstavili i inovatori iz Irana, Rusije, Poljske, Mađarske, Makedonije, Slovenije, Rumunjske, Srbije i Bosne i Hercegovine,

Ministar Maras otvorio izložbu

Ovu već danas najpoznatiju hrvatsku izložbu inovaciju otvorili su ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras i predsjednik Svjetske federacije nacionalnih organizacija inovatora Andras Vedres koji su se prisutnima obratili i s prigodnim riječima.

Ministar Maras na otvorenju je rekao kako je Ministarstvo poduzetništva i obrta kroz projekt jačanja inovativnog poduzetništva i jačanja poslovne konkurentnosti poduzetnika sufinanciralo 128 inovativnih projekata u vrijednosti 78.7 milijuna kuna. Najavio je da će Ministarstvo u narednih šest godina za poticanje poduzetništva izdvojiti oko 1.2 milijardi eura, od toga 240 milijuna eura za istraživanje, razvoj i inovacije.

Na izložbi ponajbolji hrvatski inovatori

Predsjednik Svjetske federacije nacionalnih organizacija inovatora Andras Vedres u svom je pak govoru istaknuo je kako je osnovni cilj ovakvih izložba prenijeti informacije javnosti o novim inovacijama, kojih Hrvatskoj ne manjka, što kako je rekao predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš, pokazuju i uspješne tvrtke poput Tehnixa, HS produkta, Šestan Buscha i drugih čije su inovacije konkurentne na svjetskom tržištu. Predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš je istaknuo i kako hrvatski inovatori već više od 13 godina čekaju Zakon o inovacijama te kako je vrijeme da se on konačno i donese.

Okupljenima se na otvorenju obratio i predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture , inače suorganizatora ARCE, rekavši kako bismo još bili u kamenom dobu da nije inovatora i inovacija i dodajući kako ARCA danas okuplja ponajbolje hrvatske inovatore i tvrtke.

Od inovativnog školskog zvona do pomagala slijepima

Poseban naglasak na ovogodišnjoj izložbi stavljen je na mlade inovatore. Solarni automobil, mini mlin za preradu cjelovitih žitarica, automatizirano školsko zvono, elektroničko pomagalo slijepima i energetski samodostatna kuća na vodi samo su neke od inovativnih ideja i izuma koje su na ovogodišnjoj ARCI predstavili mladi inovatori, učenici osnovnih i srednjih škola i tehničkih fakulteta iz Osijeka, Požege, Siska, Ogulina, Karlovca i drugih dijelova Hrvatske. Unatoč godinama, većina ovih inovatora već broji niz domaćih i inozemnih nagrada za svoje izume.

Proglašeni vitezovi inovatorstva

Na svečanom otvorenju izložbe, predsjednik Svjetske federacije nacionalnih organizacija inovatora Andras Vedres dodijelio je najviša priznanja ove organizacije - titulu viteza inovatorstva vlasnici i direktorici tvrtke Bernarda d.o.o. Bernardi Cecelj i vlasniku i direktoru tvrtke PIP d.o.o. Ivanu Bračiću za provedbu izuzetnih inovacijskih aktivnosti i postignuća u proteklim godinama.

Konferencija Inovacijama do konkurentnosti

Uvod u ovogodišnju izložbu bila je 4. konferencija Inovacijama do konkurentnosti. O motiviranju inovacijskih aktivnosti u tvrtkama, inovacijama i intelektualnom vlasništvu u akademskoj zajednici te potrebi donošenja kvalitetnog Zakona o inovacijama na konferenciji su govorili pomoćnica ministra gospodarstva Sabina Škrtić, voditeljica Službe za inovacije, intelektualno vlasništvo i nove tehnologije Ministarstva poduzetništva i obrta Antonija Mršić, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš, voditeljica Odjela za regionalni i ruralni razvoj te strateško planiranje Razvojne agencije Podravine i Prigorja Tihana Kraljić, profesor Sveučilišta u Zadru Petar Čovo te Nelka Fikeys Krmić iz tvrtke Ericcson Nikola Tesla te predsjednik Uprave HAMAG INVEST-a Darko Liović.

POPIS NAGRAĐENIH INOVACIJA IZLOŽBE ARCA 2013. MOŽETE VIDJETI OVDJE.

Nagrade najuspješnjima; Grand Prix tvrtki Šestan – Busch

Izložba inovacija već tradicionalno je zatvorena svečanim uručivanjem nagrada najuspješnijih inovatorima. Najznačajnija nagrada izložbe, Grand Prix pripao je jedinstvenoj inovaciji na tržištu – modularnoj hrvatskoj kacigi tvrtke Šestan - Busch. Kaciga je prvi puta javnosti predstavljena upravo na ovogodišnjoj ARCI. Među ovogodišnjim nagrađenim inovacijama su i Concept one Mate Rimca, C@N motion interaktivni multimedijalni kiosk upravljan pokretom tijela tvrtke Citus, energetski naponski transformator s otvorenom jezgrom tvrtke Končar Elektroindustrija, bioreaktorska postrojenja za pročišćavanje komunalnih otpadnih voda tvrtke Tehnix i crna kutija za električne strojeve Končar Instituta za elektrotehniku koja je za ovu inovaciju dobila i specijalnu nagradu i priznanje Svjetske federacije nacionalnih organizacija inovatora. Zlatna medalja uručena je i najmlađem inovatoru sajma, 12-godišnjem Filipu Bezeti iz Popovače za uređaj za bombone od lego kocki. Nagradu ARCE dobilo je čak pet inovatora i organizaciju, a zlato 18 inovatora. Čak 28 inovacija zasluženo je nagrađeno srebrnom medaljom, a 34 inovacije dobile su brončanu medalju. I ove godine inovatorima su specijalne nagrade za inovacije dodijelile i inozemne organizacije inovatora iz Irana, Mađarske, Poljske, Slovenije te Svjetska federacija nacionalnih organizacija inovatora.

FOTO GALERIJU IZLOŽBE ARCA 2013. MOŽETE VIDJETI OVDJE

KATALOG IZLOŽBE ARCA 2013. MOŽETE VIDJETI OVDJE