ARCA 2007 - HRVATSKA SE PAMET NUDI DOMAĆEM i INOZEMNOM GOSPODARSTVU


Pod pokroviteljstvom minstarstava gospodarstva, rada i poduzetništva, znanosti, obrazovanja i sporta, te poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, kao i Poglavarstva Grada Zagreba od 11. do 16.rujna 2007. održana je 5. međunarodna izložba inovacija, novih ideja, proizvoda i tehnologija ARCA 2007.

I ove su godine najviši državni dužnosnici posjetili ARCU i iskazali potporu nastojanjima organizatora da ona postane mjesto – most koji povezuje inovatore i hrvatsko gospodarstvo.

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić izrazio je nadu da će se dio inovacija uskoro naći na hrvatskom i imeđunarodnom tržištu, istaknuvši pri tom da se ponovno potvrđuje visoka razina kvalitete hrvatskih inovatora i da i dalje treba u Hrvatskoj raditi na stvaranju povoljnog okruženja koje bi ubrzalo njihovu komercijalizaciju.Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva, znanosti Branko Vukelić posebno je istaknuo da je Ministarstvo ove gosdine u sklopu Programa poticanja malog i srednjeg poduzetništva projekte poticanja hrvatskih inovatora i primjene inovacija u gospodarstvu dodijelio od 2004. do danas više od 16 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac naglasio je neminovnost stvaranja ozračja povezivanja znanosti i gospodarstva, posebice usvajanje duha poduzetništva u kreiranju i ostvarivanju znanstvenih projekata. U tome je posebno naznačio ulogu Poslovno inovacijskog centra BICRO i Hrvatskog instituta za tehnologije HIT. S tim u vezi istaknuo je također da će državne institucije stvoriti uvijete za razvoj znanosti koristeći iskustva i spoznaje do kojih su došle vlade u Japanu i Izraelu.

Predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture i organizacijskog odbora prof. dr. sc. Ante Markotić posebno je istaknuo da je ARCA prepoznata kao mjesto na kojem znanost ima što pokazati gospodarstvu, ali i da je gospodarstvo našlo mjesto za pronalaženje novih ideja, proizvoda i tehnologija. Svjedoči to i činjenica prisustva značajnog broja malih i srednjiih poduzetnika, ali i činjenica da je kao generalni sponzora ove godine svoj interes prepoznao i hrvatski industrijuski „div“ KONČAR Elektroindustrija d.d.

Na prostoru od cca 1.500 m2 predstavljeno je 329 inovacija, radova inovatora iz znanstveno istraživačkih instituta, znanstvenih novaka, inovatora poduzetnika, inovatora iz gospodarskih sustava, mladih inovatora iz cijele Hrvatske, inovatora pojedinaca, članova naših 40 udruženih članica kao i inovatora iz inozemstva.

Ta je izložba ponudila obavijesti i spoznaje što je najnovije u inovacijskim, tehnologijskim i znanstvenim projektima namijenjenim gospodarstvu, malom i srednjem poduzetništvu i obrtništvu. Recimo da je ove godine predstavljeno više od 75% znanstvenih projekata i inovacija koje se nalaze u visokoj fazi predkomercijalizacije ili čija razina inovativnosti omogućava kvalitetnu komercijalizaciju.

Tijekom 6 dana trajanja izložbe ostvareni su mnogobrojni poslovni kontakti koji bi trebali u najskorije vrijeme rezultirati i konkretnim poslovnim aranžmanima to jest pojavom znatnog broja sadašnjih inovacija kao roba na tržištu.

Prema riječima izlagatelja ovogodišnja je izložba poslovno bila najkonkretnija i izglednija do sad.

Najveći broj njih izrazio je zadovoljstvo nastupom i ocijenilo korisnim sudjelovanje.

Organizatori su Udruga inovatora Hrvatske, Hrvatska zajednice tehničke kulture, Hrvatski inovacijski poslovni centar - BICRO, Hrvatski institut za tehnologije – HIT i Zagrebački velesajam.

Projekt Hrvatska - društvo znanja i ARCA 2007 – središte znanja značajan je događaj za hrvatsku znanost i hrvatsko gospodarstvo. Ujedno je pokazla inozemnim izlagačima, među kojima su i znanstvene institucije pojedinih zemalja, da je Hrvatskoj stalo do međunarodne razmjene znanja i iskustava.

Ovogodišnja ARCA u brojevima izgleda ovako:

329 inovacija,

109 inovacije iz 13 država iz Europe i Azije

220 inovacija iz Hrvatske

515 autora

Ove godine predstavljene inovacije ocjenjivao je međunarodni ocjenjivački sud u kojem je bilo 16 stručnjaka s razlih znanstvenih polja, a među njima i predstavnici Poljske i Rumunjske.

Suorganizator ARCE bilo je Udruženje obrtnika grada Zagreba, a supokrovitelji Rektorat Sveučilišta u Zagrebu, HGK - Hrvatska gospodarska komora, HBOR – Hrvatska banka za obnovu irazvitak, Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Hrvatska obrtnička komora, Državni zavod za mjeriteljstvo, Hrvatski zavod za norme, Hrvatska akreditacijska agencija, Agencija za promicanje izvoza i ulaganja. Generalni sponzor je KONČAR ELEKTROINDUSTRIJA d.d.Zagreb, a sponzori: IGH – Institut građevinarstva Hrvatske, 
PBZ - Privredna baka Zagreb, Hrvatski veterinarski institut, Dalekovod d.d. – Zagreb, Medora d.o.o. - Zagreb, TEHNIX d.o.o. – Donji Kraljevec, ALTPRO d.o.o. – Zagreb, Visoka poslovna škola Libertas – Zagreb, TTK – Tvornica turbina – Karlovac, Veterina d.d. – Kalinovica, ABACUS d.o.o. – Varaždin, Slobodna zona Varaždin – Varaždin, MEDKOM d.o.o. – Zagreb, Gastro grupa d.o.o. – Zagreb, Biognost d.o.o. – Zagreb i Prestige d.o.o. – Pula.

Medijski je pokrovitelj i ove godine bio VJESNIK

Jesenski zagrebački velesajam potvrdio se u svom nastojanju da postane prepoznatljiv i po mjestu održavanja, za hrvatske i inozemne inovatore, najznačajnije regionalne izložbe inovacija, novih ideja, proizvoda i tehnologija ARCA. To su nam potvrdili i izlagači iz Mađarske, Rumunjske, Bosne i Hercegovine, Srbije, ali i Poljske.

Do sad prikazan broj inovacija na Međunarodnim izložbama inovacija, ideja, novih proizvoda i tehnologija ARCA od 2003. do 2007. godine:

2003. - 143;

2004. – 179;

2005. – 213,

2006. – 263

A ove 2007. godine – 319 ili ukupno 1117 izložaka.

Ove godine očekujemo još bolje i kvalitetnije rezultate posebice u povezivanju inovatora s gospodarstvom, ali i znanosti s gospodarstvom.FOTO GALERIJU IZLOŽBE ARCA 2007. MOŽETE VIDJETI OVDJE

KATALOG IZLOŽBE ARCA 2007. MOŽETE VIDJETI OVDJE

POPIS NAGRAĐENIH IZLOŽBE ARCA 2007. MOŽETE VIDJETI OVDJE