U Boćarskom domu u Zagrebu u nedjelju 18. listopada dodjelom nagrada i priznanja zatvorena je 13. Međunarodna izložba inovacija ARCA koja se održavala od četvrtka, 15. listopada u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske. Najznačajnija nagrada izložbe, Grand Prix pripao je Bernardi Cecelja iz tvrtke Bernarda za inovaciju Cool Vision.

Osim Grand Prixa, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš i predsjednik Ocjenjivačkog suda ARCA 2015. prof.dr.sc. Petar Biljanović zaslužnima su dodijelili i zlatne, srebrne i brončane medalje. Ove je godine na Međunarodnoj izložbi ARCA predstavljeno više od 200 inovacija iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Crne Gore, Rumunjske, Poljske, Turske i Irana, a 176 ih je konkuriralo za nagrade.Izložba je tematski bila posvećena mladima, pa je tako održano i natjecanje mladih inovatora i poduzetnika pod nazivom Dan inovativnih ideja. Najuspješnije mlade inovatore i poduzetnike - Dejana Čurčića za 3D digitalizator, Zlatka Dražića za kosilicu na daljinsko upravljanje i Gorana Šinceka za inovativne mobilne aplikacije, nagradili su Udruga inovatora Hrvatske i Hrvatska gospodarska komora nastupom na izložbi iENA u Nürnbergu te Razvojna agencija Zagreb –TPZ d.o.o. podrškom u realizaciji projekta kroz program Predinkubacije u Tehnološkom parku Zagreb i uslugama savjetovanja i edukacije u Plavom uredu. Osim njih nagrađen je i najmlađi izlagač na Danu inovativnih ideja Filip Kolić za ekološko sušilo za voće i povrće.

Osim ovog natjecanja mladih, u okviru sajma održan je i Dan Sveučilišta u Zagrebu, Dan Udruženja obrtnika grada Zagreba i Učenički dan.

Na Danu Sveučilišta u Zagrebu Udruga inovatora Hrvatske i zagrebačko sveučilište potpisali su Pismo namjere o suradnji na razvijanju i komercijalizaciji inovacija, a potpisivanjem članske deklaracije Sveučilišnoj inovacijskoj mreži pridružile su se tvrtke Agrokor, Podravka, PIP, Citus i Fakultet organizacije i informatike Varaždin.Ovogodišnju izložbu inovacija ARCA u četvrtak je otvorio ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, a na svečanom otvorenju o važnosti poticanja inovatorstva govorili su predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Ivan Vlainić, prorektor za inovacije i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Miljenko Šimpraga, potpredsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić i drugi.

Međunarodna izložba inovacija ARCA odvijala se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, Ministarstva poduzetništva i obrta te Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a u suradnji s Međunarodnom federacijom nacionalnih organizacija inovatora IFIA, Sveučilištem u Zagrebu, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture i drugim uglednim partnerima. Supokrovitelji izložbe bili su Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije HAMAG – BICRO, Hrvatska banka za obnovu i razvoj te Hrvatska gospodarska komora. Medijskim pokroviteljstvom izložbu su podržali Večernji list, časopis VIDI, portal Netokracija, studentske novine Global, Radio Student i TV Student.

Popis nagrađenih inovacija pogledajte na linku Nagrade i priznanja 13. Međunarodne izložbe inovacija ARCA 2015.

Foto galerija 13. Međunarodne izložbe inovacija ARCA 2015.

Katalog 13. Međunarodne izložbe inovacija ARCA 2015.