ARCA 2010 u brojkama

Na izložbi ARCA 2010 u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu bilo je izloženo 338 inovacija iz Hrvatske i 12 država Europe, Azije i Australije. ARCA 2010 održana je na prostoru većem od 1.200 m2.

ARCA 2010 u brojkama
Izlagači Broj izlagača Broj inovacija
Udružene članice Udruge inovatora Hrvatske 14 116
Trgovačka društva 21 38
Akademska zajednica 5 12
Pojedinci 13 15
Mladi inovatori 37 37
Ukupno iz RH 90 218
Inozemni izlagači: država 12 120
SVEUKUPNO 120 338
Ovogodišnji osmi po redu sajam inovacija, novih tehnologija i proizvoda ARCA 2010 bio je u pravom smislu riječi promocija teorije i prakse s obzirom da je održan u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Ta prestižna institucija znanja koja je u funkciji i obrazovanja bila je domaćin 8. sajma inovacija ARCA 2010 koji su činjenično opredmećeno znanje inovatora.

Na 820 četvornih metara predstavljene su 253inovacije. 160 izlagača predstavilo je 286 autora inovacija, novih tehnologija i proizvoda iz Hrvatske i 8 država. Tu činjenicu isticali su i svi sudionici svečanosti otvorenja u svojim izlaganjima.

Glavni ravnatelj Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, prof.dr.sc. Tihomil Maštrović naglasio je da takav pristup u isticanju konkretno stečenog znanja i u Europi i svijetu koriste i slične institucije. Primjerice, u Londonu Britanska nacionalna i sveučilišna knjižnica razvila je poseban program poticanja takovih događanja u svojim prostorima.

Predsjednik Udruge inovatora Hrvatske prof.dr.sc. Stjepan Car istaknuo je da je namjera Udruge inovatora Hrvatske bila da organiziranjem ARCE u tom prostoru konkretno iskorači u neposredno povezivanje teorije i prakse i da svoj doprinos u obrazovanju budućih stručnjaka prvenstveno tehničkih i prirodnih znanosti.

Predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture prof.dr.sc. Ante Markotić naglasio je temeljnu funkciju Zajednice – tehničko obrazovanje mladih i njihovo poticanje da se u životu usmjere ka tehničkim znanostima čiji stručnjaci su jedina garancija oživljavanju proizvodnje te podizanja razine kvalitete i konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.

Predsjednik Međunarodne federacije nacionalnih organizacija inovatora - IFIA dr.sc. Andras Vedres istaknuo je da je ovakav model organiziranja sajma inovacija za Međunarodnu inovatorsku asocijaciju – IFIA izuzetno vrijedan model koji bi trebalo primijeniti i u drugim državama čije su organizacije inovatora članice IFIA, a ima ih više od 85.

Dr. Hrvoje Meštrić, obraćajući se u ime Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa posebno je naglasio da se u tom Ministarstvu utemeljuju konkretni projekti kojima je cilj usmjeravanje Akademske zajednice ka primijenjenim istraživanjima i neposrednom povezivanju te Zajednice s gospodarstvom.

Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Tihana Kraljić otvarajući 8. sajam ARCA 2010 istaknula je suradnju s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa u pripremi zajedničkih projekata kojima je cilj povezivanje znanosti i gospodarstva. Posebno je istaknula da Ministarstvo gospodarstva već niz godina provodi programe kojima je cilj poticanje inovatorstva u poduzetništvu i gospodarstvu u cjelini.

PRVA KONFERENCIJA S MEĐUNARODNIM SUDJELOVANJEM „INOVACIJAMA DO KONKURENTNOSTI“

Tijekom dva dana 43 istaknuta znanstvenika, stručnjaka i javnih i političkih djelatnika iznijelo je u predavanjima svoja viđenja, iskustva kao i razmišljanja o tome kako pojačati i unaprijediti povezanost znanosti i gospodarstva. Predloženo je i nekoliko modela financijske uvjetovanosti u planiranju i provedbi projekata koji bi trebali biti komercijalno opravdani. Istaknuta je zajednička ocjena da je u gospodarstvu premalo tvrtki poput KONČAR – Elektroindustrije, ERICSSON NIKOLA TESLA, Holdinga Đure Đakovića, Podravke, Tehnixa i drugih, koje u svojim poslovnim planovima vlastiti razvoj temelje na poticanju i primjeni rezultata znanja svojih stručnjaka u razvojno - istraživačkim dijelovima tvrtke i njihove rezultate ugrađuju u svoje proizvode s kojima su izuzetno uspješni na domaćem i međunarodnom tržištu. Tijekom dvodnevne konferencije predavanja je s posebnom pozornošću pratilo više od 120 sudionika.

U prijedlogu Zaključaka i poruka Konferencije istaknuta je neophodnost širenja i povećavanja broja inovativnih tvrtki kao i niz prijedloga i modela kako kvalitetnije i produktivnije povezati znanost i gospodarstvo, te unaprijediti organizirani sustav inovatorstva u Republici Hrvatskoj.

FOTO GALERIJU IZLOŽBE ARCA 2011. MOŽETE VIDJETI OVDJE

KATALOG IZLOŽBE ARCA 2010. MOŽETE VIDJETI OVDJE

POPIS NAGRAĐENIH IZLOŽBE ARCA 2010. MOŽETE VIDJETI OVDJE