ARCA 2019 BLUE-GREEN HUB INOVACIJSKA KONFERENCIJA „NOVE TEHNOLOGIJE U PLAVOM SEKTORU: ZELENE INOVACIJE U HRVATSKOJ BRODOGRADNJI“

U okviru 17. Međunarodne izložbe inovacija ARCA 2019 17. listopada 2019. organizirana je ARCA 2019 Blue-Green Hub inovacijska konferencija „Nove tehnologije u plavom sektoru: Zelene inovacije u hrvatskoj brodogradnji“ u Velikoj dvorani Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta RH u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske, tvrtke Radionica za ljudske potencijale-HRradi i Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu- NEORION tim.

Svrha konferencije bila je razmatranje izazova i mogućnosti za razvoj inovacija u plavom sektoru s naglaskom na zelenu brodogradnju u cilju jačanja tržišne konkurentnosti plavog sektora u Republici Hrvatskoj i na međunarodnoj razini.

Konferenciju je otvorio Predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Ivan Bračić koji je istaknuo važnost jačanja multiresorne suradnje u području plavo-zelenih inovacija te važnost suradnje neprofitnih organizacija, znanstveno-istraživačkih institucija, gospodarstvenika i interesnih skupina (klastera) na promicanju i poticanju inovacija i inovatora.

Ivan Bračić, Predsjednik udruge inovatora Hrvatske i mr. sc. Barbra Kristofich Ambruš, Voditeljica Blue-Green Hub inicijative

Prokuristica tvrke Radionica za ljudske potencijale-HRradi mr. sc. Barbra Kristofich Ambruš istaknula je da je ARCA 2019 Blue-Green Hub inovacijska konferencija četvrti događaj u nizu u posljednjih godinu dana u okviru Blue-Green Hub inicijative za poticanje rasta i razvoja plavog sektora. Konferenciji su prethodili Okrugli stol „Skills-gap analiza u brodograđevnoj industriji“, Blue-Green Hub forumi I. i II. dio posvećeni zelenoj brodogradnji i plavoj biotehnologiji i zaštiti morskog okoliša te Blue-Green Hub Forum brodara s međunarodnim sudjelovanjem.

Prodekan za znanstveno-istraživački rad i suradnju s gospodarstvom Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Joško Parunov istaknuo je presudnu ulogu suradnje znanstveno-istraživačke zajednice i gospodarstva te EU fondova u komercijalizaciji inovacija te primjere dobre prakse projekata Fakulteta strojarstva i brodogradnje realiziranih u suradnji s gospodarstvenicima.

prof. dr. sc. Joško Parunov , Prodekan za znanstveno-istraživački rad i suradnju s gospodarstvom, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Sveučilište u Zagrebu

Voditelj NEORION projekta za Fakultet strojarstva i brodogradnje prof. dr. sc. Smiljko Rudan predstavio je Interreg projekt NEORION koji ima za cilj promociju zelenih tehnologija u brodogradnji u jadransko–jonskoj regiji koji bi rezultirao osnivanjem komunikacijske platforme za subjekte brodograđevne I pomorske industrije na razini Italija-Grčka-Hrvatska.

prof. dr. sc. Smiljko Rudan, Voditelj NEORION projekta za Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu

U prvom dijelu konferencije predstavljeni su primjeri dobre prakse upravljanja inovacijama u zelenoj brodogradnji i brodarstvu . Nakon toga su predstavljeni izazovi inovacija u zelenoj brodogradnji vezani uz komercijalizaciju i zaštitu intelektualnog vlasništva.

U zaključnom dijelu Konferencije u okviru Panel diskusije„Jačanje inovativnog kapaciteta u hrvatskoj brodogradnji: izazovi i ograničenja“ predstavljena je uloga R&D institucija, neprofitnih organizacija, gospodarstva i lokalne samouprave u jačanju i poticanju inovacija u plavom sektoru.

Udruga inovatora Hrvatske nastavit će započetu suradnju na poticanju rasta i razvoja inovacija u plavom sektoru uz primjenu zelenih tehnologija u suradnji s tvrtkom HRradi nositeljem Blue-Green Hub inicijative koja se provodi uz nefinancijsko pokroviteljstvo Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH. U svrhu poticanja inovacijske klime u plavom sektoru zajednički će organizirati Blue-Green Hub Forum „Istraživanje i razvoj u plavom sektoru III. dio: Plavi turizam i plavo stanovanje“ u prvom kvartalu 2020. godine s ciljem predstavljanja inovativnih oblika plavog turizma i plavog stanovanja i njihove komercijalizacije u Rijeci, gradu s bogatom pomorskom i brodograđevnom tradicijom u kojoj i danas uspješno posluje više od 40 tvrtki u plavom sektoru.